Rouwverwerking

Rouwverwerking


Ieder mens krijgt in zijn leven met verlies en verdriet te maken.


Het verlies van een dierbaar persoon, een huisdier, je baan, je gezondheid, een relatiebreuk of misschien wel een diep verlangen dat niet wordt vervuld, bijvoorbeeld een kinderwens. In alle gevallen moet je afscheid nemen van iets of iemand die je dierbaar was. Je kunt heftige emoties ervaren en zelfs lichamelijke klachten krijgen. Rouwen kun je omschrijven als het verwerken van het verlies dat we ervaren hebben. Verlies verwerken kost energie en de persoon die rouwt kan zich uitgeput voelen.


Bij het rouwen door verlies kun je allerlei reacties krijgen. Lichamelijk zoals: minder eetlust, slaapproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid.  In emoties bijvoorbeeld verdriet, schuldgevoelens, angst en neerslachtigheid. Maar ook reacties in je denken en gedrag, zoals gespannenheid, concentratieverlies, teruggetrokken zijn of het vermijden van personen of situaties komen vaak voor.


Voetreflextherapie/massage kan je ondersteuning geven in de verschillende fases van rouwverwerking en inzicht geven in het proces van rouwen. Het kan helpen om dichter bij je gevoel te komen. Het helpt om emoties toe te staan en de liefde die eraan vooraf ging te erkennen.


Het biedt de client ondersteuning om de pijn en lijden te verdragen en te verwerken.