Cupping

Cupping Therapie

 

Cupping is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze en komt oorspronkelijk uit China. Het is een zuigtechniek waarbij er gebruik wordt gemaakt van cups die vacuüm worden gezogen op de huid. De kracht van cupping is sterker dan massage en heeft dus een diepere werking.

 

De therapeut verwarmt de cup en plaatst deze op de huid. Door de onderdruk die ontstaat, blijft de cup op de huid plakken. De warme cup zuigt vacuüm op het lichaam. De druk in de cups wordt langzaam verhoogd. Hierdoor worden de huid en spierlagen opgetrokken in de cup. De cup kan ook vacuüm gezogen worden met behulp van een pompje. Door het pompsysteem kan je gecontroleerd de druk op een cup vergroten.

 

Het is een massagetechniek die veelvuldig gebruikt wordt om gifstoffen  en spierkrampen vanuit dieper gelegen lichaamsweefsel naar het huidoppervlak te trekken. Hierdoor wordt de circulatie van QI (energie) en bloed in huid, spieren en onderliggend weefsel verbeterd.  Verklevingen en diepe spierknopen worden als het ware naar de oppervlakte gezogen. Het versterkt de afvoer van afvalstoffen via het lymfesysteem.  Het bevorderd de stofwisseling en het helpt ook de eigen weerstand te versterken.

 

Cupping is vooral goed te gebruiken bij schouder/nekklachten (stress, spanning), migraine en spanningshoofdpijn, rugklachten, spierspanningen, doorbloedingsstoornissen, rusteloze benen, sportblessures, het verhogen van je immuniteit. Het is ook effectief bij het verdwijnen van plaatselijk vetweefsel.

 

Je krijgt na de behandeling paarsrode, ronde plekken waar de cups gezeten hebben. Dit komt door de intense doorbloeding van het weefsel. Dat komt omdat de zuigkracht bloed naar die plek toe trekt. De kringen verdwijnen na een paar dagen vanzelf weer.

 

Wanneer je geen cupping therapie mag toepassen is bij zwangerschap, bij hartklachten, bij een besmettelijke huidziekte,  bij kanker en als mensen antistollings-medicatie (bloedverdunners) nemen.